Altın fiyatları ve jeopolitik dengeler
Bazı piyasa analistleri, Doğu Avrupa’daki çatışma jeopolitik belirsizlik yaratırken, küresel ekonomiye yönelik en büyük tehdidin merkez bankalarının ele alması gereken artan tüketici fiyatları olmaya devam ettiğini belirtti. Jeopolitik gerilimler, Başkan Joe Biden’ın Rusya’ya karşı ek yaptırımlar açıklamasının ardından Perşembe öğleden sonra biraz azaldı. Biden ayrıca ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini söyledi. Ayrıca, petrol piyasası veya Rusya’nın Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği’ndeki (SWIFT) rolü ile ilgili yaptırım açıklamadı.
En Kötüsüne Hazırlanmalı ve Altın Biriktirmeli Miyiz?
SIA Wealth Management baş piyasa stratejisti Colin Cieszynski, jeopolitik manzara ne olursa olsun, Federal Rezerv’in faiz oranlarını değiştirmeyi göze alamayacağını söyledi. Analist “Fed, enflasyon eğrisinin o kadar gerisinde ki, Ukrayna’da ne olursa olsun, faiz oranlarını yükseltmek zorundalar” dedi. Degussa’nın baş ekonomisti Thorsten Polleit, Fed’in faiz oranlarını artırma yolunda kalmasını beklediğini söyledi. Fed hiçbir şey yapmazsa, bunun enflasyon beklentilerinin sabit kalmasına neden olabileceğini de sözlerine ekledi.
FED faiz artıracak mı?
Ancak, Fed’in enflasyonu ehlileştirmeye değil, sadece piyasaların hala kontrolde olduğuna dair yanlış bir imaj göstermeye çalıştığını kaydetti. Merkez bankasından yapılacak herhangi bir faiz artışını “doğal olarak kozmetik” olarak nitelendirdi. Analist ayrıca “Faiz oranlarını agresif bir şekilde derecelendirirlerse ve reel oranları pozitif bölgeye çekerlerse, kredi piyasalarını çökertirler. Kağıt para piyasasına önemli ölçüde zarar verirler” ifadelerini kullandı.
Bu 14 Altcoin İçin Bugün Büyük Gün: İşte Olacaklar!
Brown Brothers Harriman’ın küresel döviz stratejisi başkanı Win Thin Perşembe günü bir notta Rusya’nın Ukrayna‘yı işgalinin para politikasını biraz daha karmaşık hale getirdiğini söyledi. Gelecek ay bir faiz artırımı ihtimalini göz ardı etmiyor ancak piyasanın 50 baz puanlık bir hamleye ilişkin beklentilerinin yaklaşık %20’ye düştüğünü kaydetti. Uzman şöyle dedi:
Önümüzdeki 12 ay boyunca 150-175 baz puan arasında sıkılaştırma fiyatlanıyor. Daha ileriye bakıldığında, takas piyasası bu seviyenin üzerinde bir süre geçirdikten sonra %2’lik bir terminal Fed Fonları oranında fiyatlandırmaya geri döndü. Bu, sonunda %2,5’e yaklaşmalı ve muhtemelen daha da yüksek olmalı, ancak Rus işgali, Fed’in politika görünümünü çok daha belirsiz hale getirdi.
“Sakin Olun” Diyen Uzman, Altın’da Bu Seviyeleri Bekliyor!
Capital Economics’te kıdemli piyasa ekonomisti Jonas Goltermann da, Merkez Bankası’nın Mart ayında 50 baz puanlık bir artışla sürpriz yapmasının pek olası olmadığını söyledi; ancak yine de merkez bankasının sıkılaştığını görüyor. Ekonomist “Enflasyonun büyük olasılıkla önümüzdeki aylarda daha yüksek kalacağı anlamına gelen enerji fiyatlarındaki sıçrama ile, çatışmanın Fed politikasının görünümü üzerinde büyük bir etkisi olacağından şüpheliyiz” dedi.
Haftalık Altın Tahmini Çıktı: Bu Tarihlere ve Gelişmelere Dikkat!
Emtialarda durum nasıl?
Emtia analistleri, piyasadaki güvenli liman imkanı azalmaya başladıkça ve yatırımcılar bir kez daha artan faiz oranlarına odaklanırken altın fiyatlarının mücadele etmeye devam edebileceğini belirtti. Başkan Biden‘ın ABD’nin Rusya ile olan çatışmasını tırmandırmamasının ardından altın piyasası keskin bir satış gördü. Bazı analistlere göre, yeni yaptırımlar da bunaltıcıydı. Rusya’nın Doğu Avrupa’yı işgal ettiği haberlerinin ardından bir gecede %3’lük bir hareket gördükten sonra altın piyasası tüm kazanımlarından vazgeçti. Ons başına 1.900 doların altına düştü. Nisan altın vadeli işlemleri en son, gün için %1.38 düşüşle 1.889 dolardan işlem gördü.